“Rdeča sorta aglianico, značilna za jug Italije, je poleg sort nebbiolo in sangiovese ena izmed treh velikih sort Italije. Včasih aglianico imenujejo tudi ‘nebbiolo z juga’, saj zaradi prefinjenosti in kompleksnosti spominja na slavno vino Barolo iz Piemonta.
Vino je briljantno rdeče barve, na nosu pa začutimo višnjo, mirto, aromatična zelišča in vijolice. To je dobro strukturirano vino z intenzivnim taninom in dobro pikantnostjo. Telo je krepko, pookus traja.
Trgatev izbranega grozdja poteka ročno v 15 kilogramske košare. Sledi maceracija in fermentacija pripribližno 26 °C 15-20 dni. Med tem občasno izvajajo prečrpavanje in ‘delestage’ (razbremenitev oz. angleško racking). Po prvem pretakanju sledi mlečnokislinska fermentacija, nato vino 12 mesecev zori v francoskem hrastu, za tem pa še 12 mesecev v steklenici.
Vino bo lepi par k obaram, enolončnicam in mineštram, golažu, lazanji in mesnim jedem.
“
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.