Po besedah lastnikov gre verjetno za enega najboljših letnikov vina Chateau Margaux!
Ustekleničenega je bilo zgolj 36 % celotnega pridelka. Kljub temu je mati narava leta 2009 presegla samo sebe. Največjim terroirjem, ne glede na sorto grozdja, je omogočila, da jagode dosežejo izjemno zrelost in zagotovijo vino čudovite koncentracije, finosti, ravnotežja in svežine. Cabernet (87 % mešanice) je brez primerjave, razen letnika 2005, je pa bolj nežen. Edini dve seriji merlota, ki sta bili ohranjeni (9 %) sta popolnoma brez primere. Kar zadeva cabernet franc (2 %) in petit verdot (2 %), sta se izkazala na najvišji ravni. Château Margaux iz leta 2009 je letnik brez primere v svoji taninski moči in polnosti (spominja na leto 2005) in mehkosti (spominja na leto 1990). In ker je njegova alkoholna stopnja komaj višja od 13, ostane njegov zaključek svež, okusen in presenetljivo dolg. Kdaj ga piti? To je vprašanje, na katerega je težko odgovoriti, saj že prinaša toliko užitka, a s tako ogromnim potencialom.
Po mrzli, suhi zimi je aprila postalo deževno in hladno, kar je povzročilo precej pozno brstenje in nekoliko počasno rast poganjkov vinske trte. Od 1. maja pa so temperature precej narasle in se ustalile nad sezonskimi normami, ne da bi nikoli dosegle previsoke vrednosti. To je omogočilo hitro in uspešno cvetenje, ki je obetalo zelo enakomerno zorenje jagod.
Takrat se je začela pojavljati suša, čeprav v teh prvih dneh nismo vedeli, kako huda in dolga bo v resnici. Zelo malo letnikov (razen letnika 2005) je bilo tako suhih. Od 10. julija do konca trgatve 14. oktobra skoraj ni deževalo!
Tako suho vreme je še posebej ugodno za velike terroirje, ki lahko uravnavajo oskrbo vinske trte z vodo, in tudi za cabernet sauvignon, ker ga suša manj prizadene kot merlot. Kljub temu so nekatere trte, zasajene v lažjih in manj ilovnatih tleh, s težavo dosegale popolno dozorevanje.
Medtem ko je bilo v teh zelo suhih mesecih nekaj zelo vročih dni, so bile noči precej hladne. Ta kontrast je pomagal, da so se tanini in antociani koncentrirali v kožice rdeče barve.
Letnik je zvrst iz 87 % cabernet sauvignon, 9 % merlot, 2% cabernet franc in 2 % petit verdot.
Vino je globoke, neprosojne rubinasto rdeče barve in goste teksture.
Cvetica je intenzivna in fina. Zaznavamo borovnice, robidnico, murvo in rdeče cvetje. Zaznamo tudi gozdno podrast, grafit, dimno noto, sledi zaznava sandalovine, tobaka in začimb. Okus je intenziven, mehkoben. Tanini so še žametasti in poudarjeni, svežina mladostna. Okus je zaokrožen, radosten, telo krepko, tekstura deluje kremasto. Aromatske zaznave se v ustih ponovijo in prepletajo v izjemno obstojen, plemenit pookus.
Ocene:
– Falstaff: 98 / 100
– Robert Parker The Wine Advocate: 98 / 100
– Tim Atkin: 98 / 100